Header illustration

Bezige bijtjes

Een klas lijkt wel een beetje op een bijenvolk. Er zijn werksters, darren en een koningin. Er wordt hard gewerkt en iedereen heeft zijn eigen taak.
Elke week komen er twee werksters of darren (ja, in tegenstelling tot het bijenvolk helpen zij ook mee!), zowel ’s morgens als ’s middags 10 minuten eerder naar de korf om de schriften of iets anders uit te delen.

Maar… er gebeurt meer! Het raam wordt door een van de bijen opengezet, daar hoeft de koningin niet aan te denken. Hetzelfde geldt voor de deur. De boekenkast wordt netjes gehouden, het bord wordt uit gezet. Er zijn ook bijen, die de gespaarde doppen op de verzamelplaats brengen.

Elke maandag wordt het zendingsgeld opgehaald en bij de secretaresse gebracht.
Op donderdag gaan we naar de bibliotheek. Dan worden de  kaartjes uitgedeeld en het krat neergezet, zodat bij binnenkomst de boeken hier meteen ingelegd kunnen worden. ’s Middags worden de bibliotheekboeken zelfs weer uitgedeeld. Dit regelen ze gewoon helemaal zelf.

Worden er blaadjes geprint? Geen probleem, die worden wel even opgehaald. Soms zijn de bijtjes zo snel terug, dat de koningin zich wel afvraagt of de afstand naar het kopieerapparaat echt zo kort was.

Afspraken zijn natuurlijk heel belangrijk, anders wordt het een chaos in de korf . Ook daar denken de bijen aan. De regel van de week wordt elke week door een paar bijen op de deur van het cluster gehangen, zodat alle bijtjes weten waar we die week speciaal op letten.

En als er ’s morgens of ’s middags iemand gemist wordt? Geen probleem! Een paar bijtjes vliegen naar juf Ellie of juf Petra om te vragen of dit aan haar is doorgegeven. Als er een rondzendbrief is, gaan er een paar bijen naar een ander bijenvolk om die te bezorgen. Het lijkt wel wat op een bijendans, want zo weet elke bij wat er aan de hand is.

Als we gaan gymmen, zijn er twee bijen, die ons helpen bij het oversteken. Ze dragen een reflecterend hesje en laten alle auto’s stoppen. Zo ziet u: Zelfs aan de veiligheid wordt gedacht!

U denkt misschien: op de tijd wordt vast niet gelet. Mis! Alles gaat stipt op tijd, maar u zult wel begrijpen dat een aantal bijen dat nog moet leren …

Je zou je zo maar af kunnen vragen: “Die bijen zijn zo bezig, wat doet de koningin van dit bijenvolk eigenlijk…?”